Op het voetbalveld staat een soort kanon – oftewel voetbal launcher – voor het goal opgesteld. Drie jongens zijn bezig om de ballen snel en handig in de goaltjes schieten. Mikai van der Meulen en Xem de Boer van de Drachtster Boys krijgen training van de Kollumer Alex van der Veen (33) die vorig jaar een eigen voetbalschool onder de naam Veens Voetbal Academie is begonnen. Met de extra training hopen de voetballers zichzelf te verbeteren en in het vizier te komen bij bijvoorbeeld SC Heerenveen of FC Groningen en zo de eerste opstap te maken naar het betaalde voetbal.

Met Jesse Bijlsma uit Grijpskerk, werken Mikai en Xem uit Drachten aan een intensief trainingsplan samen met trainer Alex. De drie jongens krijgen acht trainingen waarbij er gewerkt wordt aan hun zwakkere en sterkere punten. De 10-jarige voetballers staan op de radar bij Betaald Voetbal Organisaties (BVO). “Is dit pas de warming up”, vraagt één van de voetballers verbaast. Het tempo ligt vanaf het begin van de training al behoorlijk hoog.

Aan de bak

Iedere zondagochtend reizen de drie spelers vanuit Drachten en Grijpskerk af naar Kollum om op het Kollumer voetbalveld ‘De Baensein’ te werken aan onder andere hun handelingssnelheid en cognitieve vaardigheden. Online kunnen ze ook nog hun spelintelligentie trainen. “Ik ga eerst middels testen kijken wat de goede en minder goede punten van de spelers zijn en daarna gaan we gericht aan de slag. De jongens hebben een hoog niveau en genieten van de trainingen. Maar ik pak ze wel goed aan. Ze moeten vol aan de bak op de trainingen”, aldus trainer Alex.

Xem, Mikai en Jesse zijn goed gemotiveerd om in de vakantie door te gaan met hun trainingen bij Veens Voetbal Academie. Terwijl de ouders aan de kant staan, werken ze druk met Alex aan de verschillende voetbaltesten. Eén van de vaders vraagt vanaf de zijlijn hoe het gaat en of ze al wat van hun benen voelen. Ja, wat denk je zelf”, antwoord zijn zoon. De drie spelers geven aan dat ze de training van Alex super leuk vinden, maar wel intensief. “We gaan zo door tot het nieuwe seizoen weer begint rond half augustus. Met de extra training hopen ze zichzelf te verbeteren en in het vizier te komen bij bijvoorbeeld SC Heerenveen of FC Groningen en zo de eerste opstap te maken naar het betaalde voetbal. Daarnaast is er nu ook de optie om het met het selectie team van Veens Voetbal Academie op te nemen tegen andere academies door het hele land, zodat ze zich in de kijker kunnen spelen bij andere clubs”, legt Alex uit.

Trainingen

Alex geeft privélessen, maar traint ook met spelers in kleine groepen. “Doel is om spelers op te leiden die nog niet bij betaalde voetbalorganisaties de kans hebben gekregen om zich te laten zien. Ik probeer ze met extra trainingen en begeleiding zover te krijgen dat ze de concurrentie beter aan kunnen en zich in de kijker kunnen spelen”, vertelt Alex enthousiast. “Ik werk met innovatieve middelen, zoals met blazepods (reactie lampjes) en de voetbal launcher. Verder organiseer ik evenementen, zoals battles (keepers tegen spelers) en fifaskills testcenter-dagen, via mijn eigen voetbalschool, maar ik kan dit ook voor een club regelen als ze dat willen.”

Zie hier de link naar het artikel in de Leeuwarder Courant (LC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *